Tuesday 28 January 2014

SUP CENDAWAN DAN ROTI BAWANG PUTIH

Assalamualaikum. 
Tiba2 teringin pulak nak berbuka puasa ala-ala western gitu...
Yang penting tak perlu makan nasi sebab memang kenyang makan 
sup cendawan dengan roti bawang putih ni...
Resepi ada kat bawah ye...


Add caption
SUP CENDAWAN               
                     
1 keping dada ayam -rebus sampai empuk - hiris ayam halus-halus.      
1 biji bawang besar - dipotong dadu            
2 biji bawang putih - dicincang halus            
3 biji kentang                  
1500 ml air                  
500 ml susu segar(susu kotak)              
1 ketul kiub ayam                
1 tin kecil cendawan butang (dihiris kecil2)            
sedikit garam                  
1/2 sudu teh serbuk lada hitam              
secubit ajinomoto                
1 cawan tepung gandum                
                     
1. Blend kentang hingga lembut bersama sedikit air.          
2. Panaskan minyak. Tumiskan bawang besar, bawang putih dan sampai     
wangi.                     
3. Bila dah naik bau, masukkan kentang yang telah diblend.        
4. Kemudian masukkan air rebusan ayam.            
5. Kacau hingga rata. Masukkan sedikit susu segar. Kalau nak letak banyak pun   
boleh bergantung pada nak pekat atau cair.          
6. Masukkan kiub ayam, ayam yang dihiris dan cendawan ke dalam sup. Kacau lagi  
7. Akhir sekali, perasakan dengan lada hitam dan garam.        

No comments:

Post a Comment