Tiba2 teringin pulak nak berbuka puasa ala-ala western gitu...
Yang penting tak perlu makan nasi sebab memang kenyang makan
sup cendawan dengan roti bawang putih ni...
Resepi ada kat bawah ye...
Add caption |
SUP CENDAWAN | ||||||||||
1 keping dada ayam -rebus sampai empuk - hiris ayam halus-halus. | ||||||||||
1 biji bawang besar - dipotong dadu | ||||||||||
2 biji bawang putih - dicincang halus | ||||||||||
3 biji kentang | ||||||||||
1500 ml air | ||||||||||
500 ml susu segar(susu kotak) | ||||||||||
1 ketul kiub ayam | ||||||||||
1 tin kecil cendawan butang (dihiris kecil2) | ||||||||||
sedikit garam | ||||||||||
1/2 sudu teh serbuk lada hitam | ||||||||||
secubit ajinomoto | ||||||||||
1 cawan tepung gandum | ||||||||||
1. Blend kentang hingga lembut bersama sedikit air. | ||||||||||
2. Panaskan minyak. Tumiskan bawang besar, bawang putih dan sampai | ||||||||||
wangi. | ||||||||||
3. Bila dah naik bau, masukkan kentang yang telah diblend. | ||||||||||
4. Kemudian masukkan air rebusan ayam. | ||||||||||
5. Kacau hingga rata. Masukkan sedikit susu segar. Kalau nak letak banyak pun | ||||||||||
boleh bergantung pada nak pekat atau cair. | ||||||||||
6. Masukkan kiub ayam, ayam yang dihiris dan cendawan ke dalam sup. Kacau lagi | ||||||||||
7. Akhir sekali, perasakan dengan lada hitam dan garam. |
No comments:
Post a Comment