assalamualaikum...
semalam lahir anak perempuanku... nur aina najihah.
bulan nya sama dengan anak lelakiku...muhamad aiman hafiz walaupun tarikh
lahirnya pada 10 september dan hari ini juga hari lahir ibu tersayang. jd buat sekali jer kek untuk mereka bertiga. cuba2 jer walaupun memang tak de langsung asas menghias kek.
bagi yang nak cuba kek ni, resepinya dibawah yee...
RESEPI KEK COKLAT KUKUS LEMBAP
1 cawan gula
1 cawan tepung gandum
3/4 cawan coklat han houten
1 1/2 penutup soda bikar bonat
1 cawan susu pekat (lebihkan 2 sudu besar)
1. cawan minyak masak
1 cawan air
4 biji telur
1. Tepung, soda, serbuk coklat diayak ( asingkan)
2. Gula dan air dikacau sebati. Masukkan minyak, telur dan susu pekat.
3. Masukkan bahan no 1 ke dalam bahan no 2.
4. Tapiskan adunan.
5. Kukuskan dalam periuk kukus. Jangan buka dalam masa 1 jam.
6. Sejukkan dan masukkan dalam peti sejuk.
RESEPI COKLAT GANACHE
300g coklat masak
1 sudu besar susu pekat
1/2 cawan susu cair
2 sudu besar mentega
1/4 cawan air panas (untuk step ke2 nak bagi cair dan meleleh)
1. Panaskan susu pekat dan susu cair cara double boiler.
2. Masukkan coklat, kacau sebati. Kemudian masukkan mentega dan
curah 1/2 bahagian atas kek. Simpan dalam 15-30 minit.
3. Panaskan lebihan coklat dan tambah air panas. Kacau dan curahkan
ke atas kek tadi.
RESEPI BUTTERCREAM
400 gm creamwell
200 gm shortening
200 gm syrup ~ air gula pekat
Putar creamwell dan shortening hingga kembang
Masukkan syrup dan putar sebati aje ~ tidak perlu lama
No comments:
Post a Comment